19 Mart 2009 Perşembe

ETNİK GRUP NEDİR?

Aynı Irktan olan, fakat farklı dil ve kültürlere sahip insan toplulukları Etnik Grupları meydana getirirler. Genelde de Etrnik grup ile millet aynı anlamda kullanılır. Örneğin; Almanlar hem bir Etnik grubun adıdır; hem de bir Milletinin adıdır.

Örneğin, Beyaz/Aryan/Avrupalı bir Irkı belirten terimlerken, Türk adı Beyaz Irka mensup bir Etnik grubu ve aynı zamanda da bir milleti tanımlamaktadır.

Başka bir deyişle; Aynı Irk grubuna dahil ancak bağlı olduğu ulusun genelinden farklı bir dili konuşan ve farklı bir kültüre bağlı insanlar bir etnik grup meydana getirirler.

Aynı etnik kökenden gelmek her aynı Irktan gelmek kadar önemli değildir. Zira aynı ırktan insanlar birbirleriyle kaynaşabilirler ve türdeş insan toplulukları, yani milletler oluşturabilirler. Ancak farklı Irktan insanların bir araya gelerek bir millet meydana getirmeleri mümkün değildir. Zaten tarihte de böyle bir şey olmamıştır.

Oysa farklı Irklar’dan insanların bir araya gelerek bir millet teşkil edemeyeceklerinin örnekleri geçmişte de günümüzde de mevcuttur.
Örneğin Araplar ile zencilerin bir arada yaşadığı Sudan. Aslında bir arada yaşayamadığı demek daha doğru olur. Zira Sudan’da Afrikalı zenciler ile Araplar arasında yıllardır süren bir iç savaş vardır.

Ancak bu aynı etnik kökenden gelmenin hiç önemi yoktur gibi anlaşılmamalıdır. Aynı Irktan olmak kadar önemli olmasa da, aynı etnik kökenden gelmek önemlidir. Zira bir toplumu oluşturan unsurlar aynılaştıkça, yani bu unsurlar arasındaki farklılıklar ne kadar az, ortak noktalar ise ne kadar çok olursa, Ulusal Bütünlü’de o kadar sağlam olur.